Waarom moet ik een zorgverzekering afsluiten?
Welke premies betaal ik voor de zorgverzekering?
Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis?
Wat vergoedt een aanvullende verzekering?
Betaal ik minder premie als ik mijn eigen risico verhoog?
Waar moet ik op letten als ik mijn kind verzeker?
Geldt de identiteitsplicht in de zorg ook voor minderjarigen?
Moeten jongeren onder de 18 jaar ook betalen voor de zorgverzekering?
Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?
Hoe sluit ik een zorgverzekering af?
Kan een zorgverzekeraar mij weigeren voor een zorgverzekering?
Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?
Ik ben niet tevreden met mijn zorgverzekering. Kan ik deze annuleren?
Kan ik korting krijgen op mijn zorgverzekeringspremie?
Wat is zorgtoeslag?
Hoe kan ik een klacht indienen over mijn zorgverzekering?
Wat gebeurt er als ik de zorgpremie niet betaal?
Wat gebeurt er als ik onverzekerd bij de dokter terecht kom?
Ik ga op vakantie. Ben ik voor zorg verzekerd?

 

 

Waarom moet ik een zorgverzekering afsluiten?

Iedereen in Nederland heeft recht op goede gezondheidszorg. Daarom zijn wij allemaal verplicht een om zorgverzekering af te sluiten en een financiële bijdrage te leveren. Als iedereen meebetaalt aan de zorg van een ander en de kosten met elkaar deelt, dan blijft de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk. Het kan zijn dat je onverwachts ziek wordt en medische zorg nodig hebt. Dan worden je kosten vergoed door de zorgverzekeraar.

 

 

Welke premies betaal ik voor de zorgverzekering?

Voor de zorgverzekering betaal je premie die uit een inkomensafhankelijke en een nominale premie bestaat. De inkomensafhankelijke premie wordt automatisch door de werkgever of uitkeringsinstantie ingehouden op je loon of uitkering. En een nominale premie. Je hoeft alleen de nominale premie (zorgpremie) rechtstreeks te betalen aan de zorgverzekeraar. De zorgpremie betaal je iedere maand, maar je kan er ook voor kiezen om in 1 keer te betalen voor een heel jaar.

 

 

Wat dekt de basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt de noodzakelijke medische zorg en bestaat uit een wettelijk bepaald basispakket. In het basispakket van de zorgverzekering vergoeden zorgverzekeraars veelgebruikte geneeskundige zorg, zoals zorg door een huisarts. Bekijk hier wat in het basispakket van 2016 is opgenomen. Voor zorg buiten het basispakket kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Soms zul je een vragenlijst over je gezondheid moeten invullen.

 

 

Wat is het verschil tussen een natura- en een restitutiepolis?

Als je een basisverzekering afsluit dan kan je kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. Een combinatie tussen deze 2 polissen is ook mogelijk. Zorgverzekeraars sluiten contracten af met zorgaanbieders.
Bij een naturapolis kies je voor een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar een overeenkomst heeft. De zorgkosten worden dan direct door de zorgverzekeraar betaald. Als je toch besluit om gebruik te maken van een ander zorgaanbieder, dan moet je rekening houden dat je de rekening eerst zelf betaalt en ook geen volledige vergoeding krijgt.
Bij een restitutiepolis kies je zelf een zorgaanbieder. Het is dan mogelijk dat je de rekening eerst zelf moet voorschieten. Deze rekening kan je daarna declareren bij de zorgverzekeraar. Als de zorgverzekeraar een overeenkomst met de zorgaanbieder heeft, dan hoef je de rekening niet voor te schieten.

 

 

Wat vergoedt een aanvullende verzekering?

De basisverzekering vergoedt niet alles. Voor extra zorg kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Dit is niet verplicht en is je eigen keuze. Het is verstandig als je hoge zorgkosten hebt of deze in de toekomst verwacht. Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor tandartszorg, brillen en verschillende soorten therapieën. Ga voor jezelf na of je een aanvullende verzekering nodig hebt, wat het gaat kosten en bij welke zorgverzekeraar je terecht kan. Zorgverzekeraars zijn niet verplicht om je te accepteren voor de aanvullende verzekering.

 

 

Wat valt er wel en niet onder het eigen risico?

Het eigen risico geldt voor de zorgkosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed door de zorgverzekeraar. Het eigen risico is in 2016 € 385. Deze kosten moet je eerst zelf betalen. Je hoeft niet voor alle zorgkosten betalen. Voor onderstaande zorg krijg je geen rekening toegestuurd van de zorgverzekeraar:

 • Zorg voor verzekerden jonger dan 18 jaar
 • Zorg door de huisarts
 • Verloskundige zorg en kraamzorg
 • Hulpmiddelen in bruikleen voor medische zorg
 • Zorg vanuit aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen
 • Zorg door de wijkverpleging
 • Nacontroles van orgaandonor (nier- of levertransplantatie)

 

 

Betaal ik minder premie als ik mijn eigen risico verhoog?

Je kan het eigen risico verhogen tot maximaal € 500 bovenop de verplichte eigen risico van € 385. Met een verhoogde eigen risico betaal je minder premie. Maar als je ziek wordt en medische zorg nodig hebt, dan betaal je eerst zelf het bedrag dat je aan eigen risico hebt gekozen.

 

 

Waar moet ik op letten als ik mijn kind verzeker?

Na de geboorte van je kind moet je je kind binnen vier maanden aanmelden bij een zorgverzekeraar. Het kind krijgt een eigen zorgverzekering. Als je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan mag je kind vaak tot 18 jaar gratis gebruik maken van dezelfde aanvullende verzekering. www.opvoeden.nl

 

 

Geldt de identiteitsplicht in de zorg ook voor minderjarigen?

In de zorg heeft iedereen, al vanaf de geboorte, een geldig legitimatiebewijs nodig. Neem dus de zorgpas én een identiteitsbewijs mee voor je kind bij iedere bezoek aan het ziekenhuis, de tandarts of een andere zorgverlener.

 

 

Moeten jongeren onder de 18 jaar ook betalen voor de zorgverzekering?

Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie of het verplicht eigen risico. Als je als ouder een aanvullende verzekering hebt afgesloten, dan mag je kind tot 18 jaar gratis gebruik maken van dezelfde aanvullende verzekering. De tandartskosten worden tot 18 jaar volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

 

 

Hoe kies ik de juiste zorgverzekering?

In Nederland zijn er ongeveer 40 zorgverzekeraars die bij elkaar 140 zorgverzekeringen aanbieden. Dit betekent dat je heel veel keuze hebt. Op het internet zijn er verschillende websites die zorgverzekeringen vergelijken.

 

 

Hoe sluit ik een zorgverzekering af?

Als je een zorgverzekering hebt gevonden die bij jouw zorgbehoefte past, dan kan je bij de zorgverzekeraar het aanvraagformulier opvragen, downloaden van de website van de zorgverzekeraar of online invullen. Je hebt de volgende gegevens nodig:

Burgerservice-/ of sofinummer
Rekeningnummer
Een geldig woonadres (BRP)*

*Als je geen vaste woonadres of verblijfplaats hebt, geef dan jouw postadres op. Als je dat ook niet hebt, dan mag de zorgverzekeraar je toch niet weigeren voor de basisverzekering.

 

 

Kan een zorgverzekeraar mij weigeren voor een zorgverzekering?

Een zorgverzekeraar heeft voor de basisverzekering een acceptatieplicht en mag jou niet weigeren. Voor de aanvullende verzekering heeft de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht.

 

 

Wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Je huidige zorgverzekeraar verstuurt jaarlijks de nieuwe zorgpolis uiterlijk op 19 november. Je hebt dan tot 1 januari de tijd om je zorgverzekering stop te zetten. Voor 1 februari moet je een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten. Na deze datum mag je niet meer wisselen van zorgverzekering.

Houd rekening met de volgende data:

Opzeggen vóór 1 januari 2019
Je oude zorgverzekering moet je vóór 1 januari 2019 opzeggen.
Nieuwe zorgverzekering afsluiten vóór 1 februari 2019
Je nieuwe zorgverzekering moet je vóór 1 februari 2019 afsluiten.
De ingangsdatum van je nieuwe zorgverzekering wordt dan 1 januari 2019.

 

 

Ik ben niet tevreden met mijn zorgverzekering. Kan ik deze annuleren?

Je kan alleen van zorgverzekering wisselen als je op tijd (vóór 1 januari) je zorgverzekering hebt opgezegd. Heb je op tijd een nieuwe zorgverzekering afgesloten (vóór 1 februari)? Dan heb je 14 dagen bedenktijd om de zorgverzekering te annuleren. Dit moet je wel duidelijk vermelden bij de zorgverzekeraar. De rest van het jaar kan je niet overstappen van zorgverzekering.

 

 

Kan ik korting krijgen op mijn zorgverzekeringspremie?

Behoor je tot een bepaalde groep, dan is vaak korting mogelijk op de basispremie. Dit wordt collectiviteitskorting genoemd. Denk aan werkgevers, sportverenigingen, gemeentes, patiëntenorganisaties en vakbonden. Informeer bij je werkgever, gemeente of andere groep waartoe je behoort of er een collectief contract is waar jij mogelijk voor in aanmerking komt.

 

 

Wat is zorgtoeslag?

De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de kosten van je zorgverzekering. De zorgtoeslag krijg je niet automatisch. Deze moet je aanvragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl.

 

 

Hoe kan ik een klacht indienen over mijn zorgverzekering?

Heb je een klacht over je zorgverzekering? Ga dan naar je zorgverzekeraar. Probeer zo goed mogelijk te omschrijven waar je ontevreden over bent en stuur dit per e-mail of brief op naar de klachtenafdeling van je zorgverzekeraar. De contactgegevens kan je vinden in je polisvoorwaarden of op het internet. Is je probleem dan niet opgelost of ben je ontevreden met de reactie van de zorgverzekeraar? Dan kan je contact opnemen met de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ). Deze onpartijdige en onafhankelijke organisatie bemiddelt bij problemen tussen de verzekerden en de zorgverzekeraars en geeft een bindend advies bij geschillen tussen de verzekerden en de zorgverzekeraars.

 

 

Wat gebeurt er als ik de zorgpremie niet betaal?

Als je de zorgpremie niet hebt betaald, dan verstuurt de zorgverzekeraar je een betalingsherinnering. Als je niet reageert op de brieven van de zorgverzekeraar en je hebt een achterstand van 6 maanden, dan zal de zorgverzekeraar je aanmelden bij het Zorginstituut Nederland. Vanaf dat moment betaal je maandelijks € 127,91 (juli 2016).

 

 

Wat gebeurt er als ik onverzekerd bij de dokter terecht kom?

De rekeningen voor de medische zorg moet je dan zelf betalen. En de kans bestaat dat je boete moet betalen. Je krijgt eerst een brief van het Zorginstituut Nederland (ZIN). Je hebt hierna drie maanden de tijd om een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van € 366,99 (2016). Heb je bij een volgende controle van ZIN nog steeds geen zorgverzekering, dan krijg je weer een boete van € 366,99. Bovendien word je automatisch aangemeld bij een zorgverzekeraar en blijf je verplicht een jaar verzekerd. De premie, € 122,33 (2016), wordt rechtstreeks ingehouden op het loon of uitkering. Bekijk hoe je een zorgverzekering kan afsluiten.

 

 

Ik ga op vakantie. Ben ik voor zorg verzekerd?

Ja, je blijft verzekeringsplichtig en dus verzekerd. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle medische kosten vergoedt. Check voor welke kosten je in het buitenland gedekt bent. Het is dan verstandig om een reisverzekering te nemen. Daarnaast kan het ook handig zijn een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met een buitenland dekking. Als je van plan bent om een wereldreis te maken of je gaat voor een lange periode naar het buitenland, dan bepaalt je zorgverzekeraar of je nog verzekerd bent. Het is altijd handig om dit vooraf te vragen bij de zorgverzekeraar.

50-plussers en ouderen stellen andere eisen aan hun zorgverzekering. Een goede dekking voor o.a. fysiotherapie en geneesmiddelen zijn voor ouderen vaak belangrijk, terwijl andere dekkingen wat minder belangrijk zijn (bijvoorbeeld kraamzorg).

VGZ zorgverzekering met 5% korting 5% korting op uw basisverzekering
15% korting op alle aanvullende zorgverzekeringen
Zeer ruime keuzevrijheid

Vrije Zorgkeuze?
eigen risico €385
eigen risico €885
Ziezo Zorgverzekering 2020 Zilveren Kruis Ziezo Selectief
€105,25
€83,25
      
Ditzo Zorgverzekering 2020 Goede Keuze
€107,90
€90,40
      
Bewuzt van VGZ Zorgverzekering 2020 Bewuzt Basis
€107,95
€92,95
      
Just CZ Zorgverzekering 2020 Just Basic
€107,95
€87,95
      
Univé Zorgverzekering 2020 Univé Zorg Select
€107,95
€92,95
      
Ziezo Zorgverzekering 2020 Zilveren Kruis Ziezo Basis
€108,75
€86,75
      
CZdirect 2020 CZdirect
€109,95
€89,95
      
De Friesland 2020 Zelf Bewust Polis
€110,50
€88,50
      
Hema Zorgverzekering 2020 Basispolis
€113,00
€89,00
      
VGZ 5% korting met United Consumers VGZ Ruime Keuze
€113,95
€98,85
      
Ditzo Zorgverzekering 2020 Vrije Keuze
€114,95
€94,95
      
CZ Zorgverzekering 2020 Zorgbewustpolis
€114,95
€97,45
      
Besured Zorgverzekering 2020 Ruime Keuze
€115,25
€95,25
      
Promovendum Zorgverzekering 2020 Ruime Keuze
€115,50
€95,50
      
Zilveren Kruis Zorgverzekering 2020 Basis Budget
€115,95
€95,95
      
Prolife Zorgverzekering 2020 Principe Polis Budget
€115,95
€95,95
      
Ohra Zorgverzekering 2020 Vrije Zorgkeuze
€116,50
€99,83
      
FBTO Zorgverzekering 2020 Selectief
€116,95
€94,95
      
Nationale Nederlanden Zorgverzekering 2020 Restitutie polis
€117,85
€101,18
      
CZ Zorgverzekering 2020 Zorg-op-maat-polis
€120,95
€103,45
      
VGZ 5% korting met United Consumers VGZ Eigen Keuze
€121,31
€106,31
      
FBTO Zorgverzekering 2020 Vrije Zorgkeuze
€122,50
€100,50
      
Zorgdirect Zorgverzekering 2020 Basispolis
€124,65
€107,14
      
Zilveren Kruis Zorgverzekering 2020 Basis Zeker
€125,45
€105,45
      
De Friesland Zorgverzekering 2020 Alles Verzorgd Polis
€125,45
€105,45
      
Prolife Zorgverzekering 2020 Principe Polis
€125,45
€105,45
      
CZ Zorgverzekering 2020 Zorgkeuzepolis
€127,45
€109,95
      
Univé Zorgverzekering 2020 Zorg Vrij
€127,89
€112,89
      
Zilveren Kruis Zorgverzekering 2020 Basis Exclusief
€134,95
€114,95
      

Beperkte Zorgkeuze    Ruime Zorgkeuze    Vrije Zorgkeuze

Hoeveel kunt u volgend jaar besparen op uw zorgverzekering, vergelijk alle zorgverzekeraars en stap direct online over?

Zorgverzekeraars uitgelicht

Ziezo zorgverzekering 2020 goedkoopste basisverzekering Goedkoopste basisverzekering bij €385 eigen risico
Goedkoopste basisverzekering bij €885 eigen risico
Beperkte Zorgkeuze
70% vergoeding niet-gecontracteerde zorgverleners
meer informatie    premie berekenen    direct afsluiten


VGZ zorgverzekering met 5% korting 5% korting op uw zorgverzekeringspremie met United Consumers
15% korting op alle aanvullende zorgverzekeringen
Zeer ruime keuzevrijheid
Gratis Tandongevallen-verzekering
meer informatie    premie berekenen    direct afsluiten


Ditzo zorgverzekering 2020 goedkope vrije zorgkeuze 100% vrije keuze voor ziekenhuizen en huisartsen mét een scherpe basispremie
Makkelijk en snel declareren met de Ditzo App
€10.000 extra vergoeding op uw zorgverzekering na een ongeval met de Ditzo Pechvogelhulp
meer informatie    premie berekenen    direct afsluiten

 

Basisverzekering + aanvullende zorgverzekering voor ouderen

Ouderdom komt vaak met gebreken. De ogen, oren en de souplesse gaan achteruit. Veel ouderen kiezen daarom een zorgverzekering met de volgende dekkingen:

 • fysiotherapie
 • eigen bijdrage voor een gehoorapparaat
 • vergoeding voor een bril

Sommige verzekeraars bieden aanvullende zorgverzekeringen aan die speciaal gericht zijn op ouderen.

CZ zorgverzekering 2020 50 plus aanvullende zorgverzekering Basisverzekering + aanvullend 50 plus – €133,45
Brillen en contactlenzen, Hoortoestel
Fysiotherapie 16 behandelingen
Griepprik

meer informatie    direct afsluiten


VGZ zorgverzekering met 5% korting Basisverzekering + aanvullende zorgverzekering v.a. €119,76
5% korting op uw basisverzekering alleen bij United Consumers
15% korting op alle aanvullende zorgverzekeringen alleen bij United Consumers

meer informatie    direct afsluiten


Ditzo zorgverzekering 2018 vergelijk Basisverzekering + zorgbewust – v.a. €117,35
Fysiotherapie , Brillen en contactlenzen
Gratis €10.000 extra vergoeding na een ongeval

meer informatie    direct afsluiten

 

Waar moet u opletten bij het kiezen van een zorgverzekering?

Er zijn een aantal vragen die u zich dient te stellen voor dat u een zorgverzekering afsluit.

 • Vind ik vrije zorgkeuze bij behandelingen in ziekenhuizen en andere zorgverleners belangrijk?
 • Is een internet zorgverzekeraar een voordeel of een nadeel
 • Kies ik voor een standaard eigen risico of kies ik voor vrijwillig ‘extra’ eigen risico naast het standaard eigen risico op de basisverzekering?
 • Heb ik voldoende aan alleen een basisverzekering of is het verstandig om ook een aanvullende zorgverzekering af te sluiten
 • Heb ik volgend jaar een aanvullende tandartsverzekering nodig?

Ga met u partner, kinderen of andere familieleden/kennissen een keer rond de tafel zitten en zet op een rijtje welke zorg u echt nodig hebt. Waar maakt u op dit moment veel gebruik van? Of waar gaat u veel gebruik van maken? Sluit uw huidige zorgverzekering nog wel aan op uw zorgbehoefte?

Kies jij voor een basisverzekering met extra eigen risico?

Standaard eigen risico 2020 – €385 per kalenderjaar.

Als je als oudere niet erg veel last hebt van gezondheidsproblemen en een spaarpotje hebt, kun je overwegen je eigen risico te verhogen. Je kunt je eigen risico met stappen van 100 euro verhogen, tot een maximum van 885 euro. Dit noem je het vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het vrijwillige eigen risico, hoe lager de premie is per maand.

Het verhogen van het eigen risico is niet aan te raden als je problemen hebt met je gezondheid. Je maakt dan vaak veel medische kosten en je bent in vrijwel alle gevallen je eigen risico kwijt.

Bovenop het verplichte eigen risico op de zorgverzekering, kunt u er vrijwillig voor kiezen om uw eigen risico uit te bereiden. Het extra vrijwillig eigen risico is bij de meeste zorgverzekeraars in stappen van honderd euro uit te bereiden. U kunt bij de meest zorgverzekeraars kiezen uit €100, €200, €300, €400 en €500 extra eigen risico. Een maximaal eigen risico op de basisverzekering van €885 levert u volgend jaar een besparing op van maximaal €288 aan zorgverzekeringspremie.

Wat is het verschil tussen een natura en restitutie zorgverzekering?

Bij een natura zorgverzekering, ontvangt u alleen 100% van de zorgkosten vergoed als u de behandeling laat uitvoeren door een gecontracteerde zorgverlener. Is de zorgverlener die u kiest niet gecontracteerd door de zorgverzekeraar, dan betaal u een deel van de rekening zelf. Er zijn budget natura zorgverzekeringen met beperkte zorgkeuze en natura zorgpolissen met ruime zorgkeuze. Bij nagenoeg alle natura polissen zijn er zorgcontracten met alle ziekenhuizen, maar lang niet altijd met alle apotheken, huisartsen en bijvoorbeeld kraamzorg.

Bij een restitutiepolis heeft u 100% vrije zorgkeuze. U krijgt een vaste vergoeding per behandeling, ongeacht waar u de behandeling laat uitvoeren. Dit bedrag is meestal voldoende om 100% van de zorgkosten te betalen, maar zeker niet altijd. Er bestaat zelfs bij een vrije zorgkeuze polis de kans dat u moet bijbetalen. Bovendien moet u bij een restitutie polis soms eerst zelf de gemaakte kosten betalen en vervolgens declareren bij de zorgverzekeraar.

Het grootste verschil in de basisverzekering zit in de soort verzekeringspolis die u kiest. Zorgverzekeraars bieden twee soorten zorgverzekeringspolissen aan te weten de natura basisverzekering en de restitutie basisverzekering. Hier een overzichtje van de voor- en nadelen van beide soorten zorgverzekeringen.

natura polis (beperkte zorgkeuze)

 • Laagste zorgverzekeringspremie
 • De rekening wordt direct betaald door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener
 • Grotere kans dat de zorgkosten volledig worden vergoedt
 • Grotere kans op snelle behandeling
 • Mogelijk beperkte keuze in zorgaanbieders
 • Veel bijbetalen (tot 40%) als er géén zorgcontract is

natura polis (ruime zorgkeuze)

 • Lagere premie dan restitutiepolis
 • De rekening wordt direct betaald door de zorgverzekeraar aan de zorgverlener
 • Grotere kans dat de zorgkosten volledig worden vergoedt
 • Grotere kans op snelle behandeling
 • Mogelijk beperkte keuze in zorgaanbieders
 • Bijbetalen (tot 25%) als er géén zorgcontract is

restitutie polis (vrije zorgkeuze)

 • Geheel vrij in het kiezen van uw zorgaanbieder
 • Hogere premie dan een natura polis
 • U moet eerst de kosten zelf betalen en daarna declareren bij de verzekeraar
 • U ontvangt een maximale vergoeding. Er bestaat de kans dat u zelf moet bijbetalen

Gemakkelijk besparen op uw zorgverzekering 2020

Hier volgen een aantal tips hoe jij volgend jaar gemakkelijk kan besparen op de kosten van uw zorgverzekering

 • Kies voor vrijwillig eigen risico (tot €220 korting p.j.).
 • Kijk of u die aanvullende zorgverzekering volgend jaar nog wel nodig hebt.
 • Kunt u de tandartskosten niet beter zelf betalen?
 • Stap over naar een goedkope natura zorgverzekering.
 • Kies voor een internet zorgverzekering (verplicht al uw zorgverzekeringszaken online regelen).
 • Betaal u premie jaarlijks i.p.v. maandelijks (+/- 3% korting).